Concurring Opinion of Chairman Scott E. Thomas
Re Advisory Opinion 2004-43

In this matter the central question was whether a broadcast station could offer
“lowest unit charge” (LUC) to a candidate campaign that purportedly had not complied
with the ‘stand by your ad” component of the Bipartisan Campaign Reform Act.' In
determining whether a station has made an in-kind contribution by charging too little, the
FEC normally must analyze whether a station has provided its services for the “usual and
normal” charge in a commercial sense. 2 U.S.C. § 431(8)(A); 11 C.F.R. § 100.52(d).
Nonetheless, if the station was required to offer LUC by operation of law, there would be
no basis for the FEC to find that the station had violated the in-kind contribution
prohibition of 2 U.S.C. § 441b.* This becomes, in essence, the initial level of analysis in
these circumstances.

The FEC, therefore, was placed in the awkward position of trying to divine
whether the stations here involved were required by operation of law to offer LUC
airtime to the Bond campaign. According to the applicable BCRA provisions, a station is
only required to offer LUC if a candidate satisfies the ‘stand by your ad’ disclaimer rules.
In theory this is a matter for the FCC to decide, but the FEC cannot expect the FCC to
rule on each matter brought to the FEC’s attention. In my view, if asked in an advisory
opinion context, the FEC is required to do its best to assess how the FCC would apply the
‘stand by your ad’ rules in order to determine whether the stations in question were
required to offer LUC.

After reviewing the ads of the Bond campaign that raised questions on the part of
the stations, I conclude that the FCC most likely would say that the ‘stand by your ad’
requirements were met. In the case of the television ad, the image of the candidate is
sufficient to satisfy the ‘clearly identifiable image’ requirement of 47 U.S.C.

§ 315(b)(2)(C)(i), in my view. As for the radio ad, though there is no express indication
of which office is sought (see 47 U.S.C. § 315(b)(2)(D)), I don’t see any reasonable
ambiguity about which office is at stake, and I see no basis for believing the FCC would
find the disclaimer inadequate when viewed in its entirety. Accordingly, my assessment
is that the FCC would conclude the stations were required to offer airtime at the LUC.
That means the FEC must conclude in this advisory opinion that no undercharge resulted

! These terms are part of the Communications Act, codified at 47 U.S.C. § 315(b).

? As a practical matter, for years the FEC has taken this legal posture. I am aware of no case where a
station obligated to provide LUC to a campaign has been questioned about making an in-kind contribution
by virtue of charging too little.



warranting a rebilling of the candidate.’ I joined in approval of the language offered by
Commissioner Weintraub because it basically follows this approach.

I do not subscribe to the view that stations would be able to offer LUC to a
candidate who had not satisfied ‘stand by your ad’ requirements simply because some
other candidates were required to be given LUC. While the FEC ruled in the pre-BCRA
era that stations willing to treat all candidates the same could provide ad time for free,’
the ‘stand by your ad’ provisions in BCRA signaled a significant change in Congress’s
approach in this area. It is very clear to me that candidates who do not comply with the
new disclaimer requirements are to be prevented from getting the benefit of LUC.” Thus,
any previous FEC rulings allowing stations great latitude to charge less than “usual and
normal” commercial charges for ad time must be read in a way consistent with the strict
new BCRA provisions. In my view, the only way to give all the applicable provisions
meaning is to subject a candidate that has not complied with the ‘stand by your ad’
requirements to the “usual and normal” commercial charge analysis.® Since the stations
in question routinely must make such calculations outside the LUC timeframes, I see
little problem with placing that burden on them.”’

A caution about deferring to the FCC’s legal tilt is in order. The FCC indeed may
have no concern about stations offering time at LUC to a non-complying candidate.
Though I find that an untenable construction of the ‘stand by your ad’ provisions, I note it
stems from a completely different regulatory focus: ensuring that stations offer

3 If the FCC were to clarify later that the stations in question had not complied with the ‘stand by your ad’
provisions, I presume the stations would either renew their advisory opinion request or act on their own to
resolve any potential FECA problem.

* In Advisory Opinion 1998-17 (available at www.fec.gov) based on the ‘commentary’ allowance for media
entities, the FEC allowed a cable station to provide free ad slots to all candidates in various federal races.
This opinion was hinged on an understanding that the station would adhere to the ‘equal opportunity’
obligations imposed under the Communications Act and that any effort by the station to give preference to
a particular candidate would negate application of the ‘commentary’ allowance.

> I cannot find any vagueness in the statutory phrasing (“shall not be entitled to receive the [LUC];” 47
U.S.C. § 315(b)(2)(B)). Even if this were vague, I doubt Congress would have enacted a statute that had
absolutely no purpose or function, and I wouldn’t expect the FEC to so interpret the statutory language.

% In my view, Advisory Opinion 1998-17 would have to be at least partly superseded. Any candidate
whose ads do not meet ‘stand by your ad’ requirements would have to be charged “usual and normal”
commercial fees even though all other candidates in a race potentially could be given free ad time. This is
an area the FEC may have to rethink in light of BCRA’s stand by your ad provisions.

" This is not to say the calculations are easy. The submissions of the requestor and commentors make clear
that several different components go into any decision about what rate to charge advertisers. The main
concern from the FEC’s perspective is that the same components applied to non-candidate customers be
applied to the non-complying candidate. It may turn out that the “usual and normal” charge here would be
very close to LUC.

A separate concern raised by the requestor concerns the difficulty a broadcaster has in knowing if a
particular ad meets the ‘stand by your ad’ specification. I gather that Congress intended to place some
burden on broadcasters in this regard, though not to the point of becoming ‘enforcers.” In my view, It
would be plausible, absent complete absence of a disclaimer, for a broadcaster to wait for a complaint to be
filed by someone before looking into the specifics regarding particular ads. Nonetheless, there will be
situations where a station would like to avoid having to charge a particular candidate more than other
candidates. This suggests that stations have an interest in making some effort to review ads so that ‘stand
by your ad’ omissions don’t lead to the complications presented in this request.



reasonable access and equal opportunity to candidates. Indeed, the FCC would be
satisfied by stations offering ad time for absolutely no charge across-the-board to
candidates.® That is far afield from the usual focus of the FEC: assuring that vendors
don’t provide services for less than the “usual and normal” commercial charge.

In sum, the facts at hand suggest the stations would be required to provide air time
to the candidate at LUC. Therefore, by operation of law there is no basis for the FEC to
conclude that a different rate should have been charged. While the legal assumption
underlying this conclusion might prove faulty if the FCC were to rule specifically in this
set of circumstances, the FEC for the time being must proceed with its own best
assessment of the LUC obligations of the stations seeking guidance.
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¥ In a comment submitted during the FEC’s consideration of Advisory Opinion 1998-17, the FCC made
clear that it construed the pre-BCRA provisions of the Communications Act in this fashion. It relied
particularly on legislative history indicating Congress’s desire to restrain the cost of campaigns.



