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FEDERAL ELECTION COMMISSION
Washington, DC 20463

MEMORANDUM
T0: THE COMMISSION

STAFF DIRECTOR

GENERAL COUNSEL

FEC PRESS OFFICE

FEC PUBLIC DISCLOSURE
FROM: COMMISSION SECRETARY :
DATE: NOVEMBER 1, 2006

SUBJECT: COMMENT ON DRAFT AO 2006-30

Transmitted herewith Is a timely submitted comment
by Nell Relff, Counsel for ActBlue, regarding the above-captioned
matter.

Proposed Advisory Opinion 2006-30 is on the agenda
for Thursday, November 2, 20086.

Attachment
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S0 E STREET, S.E., SUTE 300
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if letter is a comment to Draft Advisory Opinion 2006-30 and is submitted
pursuant to the Commission’s comment procedures by the Requestor, through Counsel.

weagreethatmeComnumon s Regulations permit an individual to
butions beforebecommgacandxdate,wedn not feel that fact has any

sults in ... a contribution or expenditure being made on behaif a clearly
gandidate or candidate’s authorized committee.” 11 C.F.R. § 110.6(b). While
coyld contain provisions for earmarks to individuals who have not yet become a

candidate,tdoeunot. Therefore, the carmarking provisions, including the requirement
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that carmarked contributions be forwarded within 10 days of receipt (11 CF.R. §
102.8(a); 111 6(b)(2)(m))donnt apply unless and until the individual named as a
Prospective Candidate becomes an actual candidate as defined by the Act and
Regulations 'I‘hus this provision, as all Commission regulations, must be read literally
and these prpvisions can not apply, by its zerms, unless and until there exists an
authorized chbmmittee to receive such contributions. This literal approach to interpreting

pmmissior] regulations is best illustrated in Advisory Opinion 1999-4 where the
Commissior] determined that an unregistered local party committee was not affiliated
with a state party committee because the Commission’s regulations only considered
affilistion between two “political committees.” Since one of the entities in the request
had not qualified as a “political committee” the Commiesion’s regulations were literally
read to precjude affiliation between the two entities until such time that both entities
qualified as jpolitical cornmittees.

A candidate is defined as “an individua! who seeks nomination for election, or
clection to {ederal office” (11 C.F.R. § 100.3(a)) who meets one of four clear monetary
conditions:

1. An individual can collect collection contributions or make expenditures
gefegating in excess of $5,000. 11 C.F.R, § 100.3(a)(1).

2. An individual can give his or her consent to another person to receive
confributions or make expenditures on his or her behalf and such person receives
confributions or makes expenditures aggregating in excess of §5,000. 11 CF.R. §
100J3(aX2).

3. If angy other person has received contributions or made expenditures aggrogating
in excess of $5,000 on the individual’s behalf and, within 30 days of written
notification by the Commission, the individual failg to disavow such activity. 11
C.F[R. § 100.3(a)(3).

4. If the aggregate of contributions received or cxpenditures made in any
ombination of the three aforementioned ways exceeds $5,000. 11 CFR. §
10013(a)(4).

Ung and unless one of these conditions are met, and an individual files
paperwork kthat indicates that he or she is a candidate and authorizes a primary canpaign
committee, an individual is not a candidate under the Act and Regnlations. The fact that
an indepentient political committee solicits contributions for an individual who is not yet
a candidate for that individual’s prospective candidacy does not trigger application of any
of the above conditions, and therefore, does not change his or her status as a candidate.
Therefore, Commission regulations do not require a political committee that
independently raises funds for such an individuel to forward contributions raised on their
behalf unti] and unless he or she qualifies as a candidate.
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isory Opinion 2003-23, a draft opinion from the Office of the General
Counsel (“OfGC”) concluded that the requestor had to forward contributions within 10
Inthntrequant.ﬂieCommlmonwasconadmnguxmﬂupmponlto

¢ Democratic nomination for President in 2004, In the OGC's Draft
Opilﬁon, % General Counsel’s OfﬁcecomcludedthuttheCoplmission had no authority

ensure that persons do not hold contributions forthepmpoaeofavo:dmgdmlosure. See
S. Rep 92-229, 92 Congress, 1* Sess. 57 (June 21, 1971). In this instance, the receipt of

dualdoesnnt qualifyasamdidate, ActBlue haschosenn“oonﬁngﬂn"
ays of a date certain that the individual does not file papers indicating that
ndidate for federal office within seven days of the 2008 Democratic National

- as with the situations described by Advisory Opinions 1977-16, 1982-
2008-23, we feel that the 10-day limit on transfers of earmarked contributions for
ape tive Cmd.idate must be tolled until such time as the Progpective Candidate

harefore we ask that the Commission modify the Draft Advisory Opinion and

conclude, gimilar to Advisory Opinion 2003-23, that the 10 day rule found in 11 CF.R. §
102.8 is not applicable until such time that an individual becomes a federal candidate,
Sincgrely yours,
Neil Reiff, Esq.
Attorney for ActBlue
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