
 
 

 

 

 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

CERTIFIED MAIL     March 10, 2006 
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 2006-1 
 
Mr. Douglas Boxer, Committee Director 
Pac for a Change 
300 Frank Ogawa Plaza 
Suite 500 
Oakland, CA 94612 
 
Dear Mr. Boxer: 
 
 We are responding to your advisory opinion request on behalf of Pac for a Change 
(“the Committee”) concerning the application of the Federal Election Campaign Act of 
1971, as amended (the “Act”), and Commission regulations to the Committee’s purchase 
of books written by a Federal officeholder at a discounted rate from the publisher, and the 
Committee’s use of those books as a gift for persons who raise at least $100 for the 
Committee.  The Commission concludes that the Committee may purchase the books at 
the discounted rate offered by the publisher.  
 
Background 
 
 The facts presented in this advisory opinion are based on your letter received on 
January 11, 2006.   
 
 The Committee is a non-connected multicandidate committee registered with the 
Commission.  The Committee proposes to purchase a sizeable number of copies of “A 
Time to Run,” a novel written by Senator Barbara Boxer, from the publisher, Chronicle 
Books, a limited liability company.  Chronicle Books will charge the Committee for the 
books at a price that is less than the suggested retail price, but that is the standard price 
Chronicle Books charges other large purchasers.  Senator Boxer will sign each book, and 
the books will then be offered to any person who raises at least $100 for the Committee 
in a certain time period.   
 
Question Presented 
 
 May the Committee purchase copies of Senator Boxer’s book from the publisher 
at the discounted price the publisher charges other large purchasers? 



AO 2006-1 
Page 2                                                                 
 
 
Legal Analysis and Conclusions 
 

The Commission concludes that the Committee may purchase from the publisher 
copies of “A Time to Run” at the same discounted rate paid by other large purchasers.  
This conclusion is based on the Committee qualifying for the discounted price as any 
other bulk purchaser would qualify. 

 
The Committee’s purchase of the books at a discounted rate raises the issue of 

whether the publisher is making an in-kind contribution to the Committee.  The term 
“contribution” includes giving “anything of value” for the purpose of influencing an 
election.  2 U.S.C. 431(8)(A)(i) and 441b(b)(2); 11 CFR 100.52(a) and 114.1(a)(1).  The 
term “anything of value” includes the provision of goods or services at less than the usual 
and normal charge.  11 CFR 100.52(d)(1).  The “usual and normal charge” for goods 
means the price of those goods in the market from which they ordinarily would have been 
purchased at the time of the contribution.  11 CFR 100.52(d)(2).  In the past, the 
Commission has concluded that the purchase of goods or services at a discounted rate 
does not constitute a contribution when the discounted items are made available in the 
ordinary course of business and on the same terms and conditions offered to the vendor’s 
other customers that are not political committees.  See Advisory Opinions 2004-18, 2001-
08, 1996-02, 1995-46, 1994-10, and 1993-20.  According to your request, the Committee 
will pay the usual and normal charge for this type of bulk purchase from the publisher.  
Thus the publisher would not be making an in-kind contribution to the Committee in this 
transaction.   

 
Based on the foregoing analysis, the proposed activity is permissible under the 

Act and Commission regulations.  The amounts spent by the Committee for the purchase 
of the books should be reported as operating expenditures for the 2006 election cycle.  
2 U.S.C. 434(b)(4)(A) and (5)(A); 11 CFR 104.3(b)(3)(i).   

 
This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the 

Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your  
request.  See 2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that, if there is a change in any  
of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a 
conclusion presented in this advisory opinion, then the requestor may not rely on that 
conclusion as support for its proposed activity. 

 
Sincerely, 
 
(signed) 
 
Michael E. Toner 
Chairman 
 

Enclosures (Advisory Opinions 2004-18, 2001-08, 1996-02, 1995-46, 1994-10, and  
1993-20)  


	Background
	Question Presented
	Legal Analysis and Conclusions

