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Dear Mr. Gillers: 
 

This responds to your letter dated May 15, 1986, on behalf of Mark Green, requesting an 
advisory opinion concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as 
amended ("the Act"), and Commission regulations to (1) the party designation of a candidate for 
nomination and (2) the expenditure of general election contributions. 
 

Mark Green has filed with the Commission a Statement of Candidacy as a candidate for 
the Democratic Party's nomination for the United States Senate from New York in 1986. He has 
also filed with the Commission a Statement of Organization for his principal campaign 
committee, "Friends of Mark Green." In its reports through the first quarter of 1986 the 
Committee has itemized all contributions it has received and has reported them as primary 
election contributions. 
 
I.  Party Designation 
 

The New York primary election will be held on Tuesday, September 9, 1986. New York 
election law provides that between the fourteenth and fifteenth Tuesday preceding the primary 
election, the state committee of a political party shall meet and designate "a candidate for 
nomination" for any office to be filled by the voters of the entire state. New York Elec. Law 6-
104(1). The person receiving the majority vote of the state committee, under a weighted voting 
system, becomes the party's designated candidate for nomination. All other persons who receive 
at least 25 percent of the vote on any ballot at this meeting may make a written demand that their 
names also appear on the ballot as candidates for nomination. Id. at 6-104(2) and (4). The state 
committee files with the state board of elections the names of all persons designated by the state 



committee as candidates for nomination and all persons receiving at least 25 percent of the vote 
on any ballot and the office for which they receive such votes. Id. at §6-104(7). 
 

Under New York law enrolled members of a political party may also file petitions that 
designate other candidates for nomination. Id. at §6-104(5) and 6-118. State law also permits 
enrolled members of a political party to petition for an opportunity to write in a candidate for 
nomination. Id. at §6-164. Where the nomination of a party for an office is contested, the person 
receiving the most votes in the primary election for that office becomes the party's nominee. Id. 
at §6-160(1). Where a party's nomination for an office is uncontested, the person designated for 
nomination will be deemed nominated without balloting. Id. at §6-160(2). In such case the 
primary election ballot will not contain a space for voting for such office unless a petition for an 
opportunity to write in a candidate has been filed. Id. at §7-102 and 7-114(1)(d). 
 

You ask whether the designation of a candidate for nomination by the state committee of 
a political party under New York law is an "election" under the Act to which separate 
contribution limitations will apply.1 
 

The Act places limitations on the aggregate amount of contributions that any person or 
any multicandidate political committee may make to a candidate with respect to any election for 
Federal office. 2 U.S.C. 441a(a)(1) and (2). These limitations apply separately with respect to 
each election. 2 U.S.C. 441a(a)(6); 11 CFR 110.1(j) and 110.2(d). The Act and regulations 
define "election" to include a general election, a primary election, and "a convention or caucus of 
a political party which has authority to nominate a candidate." 2 U.S.C. 431(1); 11 CFR 100.2. 
The Commission has previously stated that the question whether a particular event is an election, 
or a convention or caucus which has authority to nominate a candidate, is determined by state 
law. See generally Advisory Opinion 1984-16. 
 

The provisions of New York's election law paraphrased above demonstrate that the state 
committee does not have authority to nominate a candidate but only to designate a candidate "for 
nomination." In this respect, the state committee's designation is an alternative means by which a 
person becomes a candidate for nomination with respect to the primary election and is, thus, a 
part of the primary election process. Where an office is uncontested and no petition for an 
opportunity to ballot has been filed, the primary election ballot will not list that office. Instead, 
the person designated as a candidate for nomination will be deemed nominated without balloting. 
Nevertheless, the certificate of nomination will issue after the date of the primary election. See 
50 NY Jur.2d Elections 370 (1985). Thus, under New York election law, the state committee's 
designation of a candidate for nomination does not qualify as a "convention or caucus of a 
                                                 
1 In your request you invoked the provisions of 2 U.S.C. 437f(a)(2) and 11 CFR 112.4(b), which 
direct the Commission to render an advisory opinion within 20 days if it receives a request on 
behalf of a candidate within 60 days of a Federal election and if the request presents a specific 
transaction or activity with respect to that election. In your case, however, the substantive 
question you ask poses the same issue that is presented by your request for the 20-day procedure: 
whether the state committee's designation of a candidate for nomination is an "election" under 
the Act. Since the Commission concludes that the designation by the state committee is not an 
"election" under the Act, your request does not qualify for the 20-day procedure. 
 



political party which has authority to nominate a candidate." Accordingly, it is not an "election" 
under the Act to which separate contribution limitations will apply. This result is also indicated 
in Advisory Opinion 1982-47. 
 
II.  General Election Contributions 
 

According to your request, Mr. Green2 contemplates receiving contributions for the 
general election prior to the date of the primary election. You further state that such contributions 
will be separately accounted for pursuant to 11 CFR 102.9(e) and that these contributions will be 
refunded if Mr. Green does not become a candidate with respect to the general election. The 
Commission infers from your request that the contributors of these designated general election 
contributions will have already made their aggregate allowable contribution with respect to the 
primary election. 
 

You ask whether Mr. Green may make expenditures of such general election 
contributions before he becomes a candidate with respect to the general election.3 
 

As outlined above, the Act's limitations on contributions made to a candidate with respect 
to any election for Federal office apply separately with respect to each election. 2 U.S.C. 
441a(a)(1), (2), and (6). Under Commission regulations, contributions made to Mr. Green or his 
principal or authorized campaign committees prior to the September 9, 1986, primary election 
will be considered made with respect to the general election on November 4, 1986, only if they 
are designated in writing by the contributor for such general election. See 11 CFR 110.1(a)(2). 
Commission regulations also provide that a candidate or his committee must separately account 
for contributions received prior to the primary election that are designated for the general 
election. See 11 CFR 102.9(e). In past advisory opinions, the Commission has further explained 
that contributions designated for a particular election such as a runoff or general election, may be 
accepted but become refundable to the contributors if the candidate does not participate in that 
election. See Advisory Opinions 1986-12, 1983-39, 1982-49, and 1980-122.4 The Commission 
has also recognized that a contributor may in certain circumstances redesignate in writing a 
contribution (previously designated for a particular election) to another election provided that in 
doing so the contributor does not exceed his or her aggregate contribution limitation with respect 
to the election for which the contribution is redesignated. See Advisory Opinions 1986-12,  
1984-32, and 1983-39. 
 

In Advisory Opinion 1980-122, a candidate who lost the primary election had received 
contributions designated for the general election from contributors who had made their aggregate 
allowable contribution to the candidate with respect to the primary election. The Commission 

                                                 
2  In this opinion, your references to Mr. Green also encompass Mr. Green's principal campaign committee, since 
Mr. Green is deemed to be an agent of his committee for the purposes of receiving contributions and making 
disbursements. 2 U.S.C. 432(e)(2); 11 CFR 101.2. 
3  In a telephone communication with an attorney in the Office of General Counsel, you indicated that the 
Committee plans to use these general election contributions for activities to influence the primary election as well as 
for activities related to a potential general election candidacy. 
4  Commission regulations permit unlimited transfers of funds between the primary and general election campaigns 
of a candidate of funds unused for the primary election. 11 CFR 110.3(a)(2)(iii). This regulation, however, applies 
only in the case where an individual participates as a candidate in both the primary and general elections. 



stated that the candidate could not use these general election contributions to pay outstanding 
primary election debts because doing so would result in a violation of the Act's contribution 
limitations. Instead, the Commission concluded that these general election contributions must be 
refunded because a separate contribution limitation was not available to these contributors since 
the candidate did not participate in the general election. The Commission has followed this 
position in several advisory opinions. See, e.g., Advisory opinions 1986-12 and 1983-39. 
 

In Advisory Opinion 1982-49, the campaign committee of a candidate who received the 
nomination of the party convention (which qualified under the Act as an election) contracted 
with a firm for services with respect to a possible primary election. The contract called for the 
firm to contact independent voters in Connecticut to encourage them to register as Republicans 
in order to participate in the Republican Party's primary election. Thus, these services were 
related solely to the possible primary election and would not have influenced the convention. 
The committee made payments to the firm, including nonrefundable payments, prior to and after 
the convention from its convention account. The committee had also received, and separately 
accounted for, contributions designated for the possible primary election from contributors who 
had made their aggregate allowable contribution with respect to both the convention and the 
general election. 
 

The Commission concluded that the committee could not use these primary election 
contributions to defray the expenses it had incurred and paid with respect to the possible primary 
election. It stated that since there was a determination under state law not to bold the primary 
election, there was no separate contribution limitation available to these contributors with respect 
to that election. Instead, the Commission said that these primary election contributions must be 
refunded to the contributors to the extent that the contributors had made their aggregate 
allowable contribution with respect to the convention and general election. 
 

Nevertheless, the Commission concludes that the Act does not prohibit your committee 
from using contributions designated for the general election to make expenditures, prior to the 
primary election, exclusively for the purpose of influencing the prospective general election in 
those limited circumstances where it is necessary to make advance payments or deposits to 
vendors for services that will be rendered, or goods that will be provided, to your committee after 
you have established your candidacy with respect to the general election. This limited, 
permissible use of such general election contributions does not include the expenditure of such 
contributions for activities that influence the primary election or nominating process or 
expenditure allocations for goods or services to be used in both the primary and general 
elections. See 2 U.S.C. 441a(f); Advisory Opinion 1980-122. 
 

Furthermore, the Commission concludes that if you do not establish your candidacy with 
respect to the general election, your committee must refund within a reasonable time 
contributions designated for the general election, whether or not your committee has made any 
expenditure from these contributions, since a separate contribution limitation will not be 
available to these contributors with respect to the general election. See 11 CFR 103.3(b); 
Advisory Opinion 1986-12. Your committee should make a full refund to those contributors who 
have made their aggregate allowable contribution to you with respect to the primary election. 
 



Finally, the Commission notes that portions of Advisory Opinion 1982-49 may suggest 
that contributions designated for a particular election may not be expended until it is established 
that the candidate will participate in that election. To the extent that Advisory Opinion 1982-49 
may be so interpreted as to preclude expenditures of general election contributions in the limited 
circumstances permitted in this opinion, Advisory Opinion 1982-49 is superseded. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
       Sincerely yours, 
 
       (signed) 
 
       Joan D. Aikens 
       Chairman for the 
       Federal Election Commission 
 
 
Enclosures (AOs 1986-12, 1984-32, 1984-16, 1983-39, 1982-49, 1982-47, and 1980-122) 
 
 
Commissioner Harris voted against approval of this opinion and will file a dissenting opinion at 
a later date. 
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