
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 

April 9, 1982 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1982-17 
 
Mr. Donald F. Michael 
Chairman 
Indiana Democratic Party 
311 W. Washington Street 
Indianapolis, Indiana 46204 
 
Dear Mr. Michael: 
 
This responds to your letter of March 3, 1982, requesting an advisory opinion on behalf of the 
Indiana Democratic Party ("the Party") concerning application of the Federal Election Campaign 
Act of 1971, as amended ("the Act"), and Commission regulations to the distribution of state 
funds to the Party. 
 
Under Indiana law a portion of the fees paid for personalized auto license plates are distributed to 
the political parties in the state. The applicable statute requires a $40 fee for a personalized 
license plate with $30 of that fee distributed to qualified state party committees, i.e., those 
political parties whose candidates for the office of governor received at least 5% of the votes cast 
in the last preceding general election for that office. IND. CODE §9-7-5.5-7 and §9-7-5.5-8. You 
ask whether the Party may deposit its share of the personalized auto license plate proceeds in its 
Federal election account established under 102.5 of Commission regulations. 
 
The fees distributed by the State to the Party are not contributions under the Act. The monies 
collected by the State from personalized auto license plate fees were mandatory fees and not paid 
to the State for the purpose of influencing a Federal election. In addition, the Commission has 
previously recognized that pursuant to State statute, a State may fund political parties and 
candidates in Federal elections. In Advisory Opinions 1978-9 and 1980-103 (copies enclosed), 
the Commission permitted state party committees and candidates to accept funds generated from 
a state income tax check-off system for use in Federal elections. Therefore, the Party may 
deposit its share of the personalized auto license plate proceeds in its Federal election account. 



These proceeds should be reported as miscellaneous receipts with an explanation indicating their 
source and identifying the appropriate state agency as the payor. 2 U.S.C. 434(b)(3)(G) and 11 
CFR 104.3(a)(4)(vi). 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 

Sincerely, 
 
(signed) 
 
Frank P. Reiche 
Chairman of the Federal Election Commission 

 
Enclosures (AO 1978-9 and 1980-103) 
 


