
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
November 14, 1980 

 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1980-116 
 
Brad J. Sherman 
5007 Stony Creek Road #431 
Culver City, California 90230 
 
Dear Mr. Sherman: 
 

This responds to your letter dated September 18, 1980, requesting an advisory opinion on 
behalf of Americans for a Responsible Presidency ("ARP"), a registered Political committee, 
concerning application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), 
and Commission regulations to certain proposed activity by ARP. 
 

Your letter indicates that ARP is a political committee "totally independent of any other 
political committee, candidate or political party." You state further that "several persons who are 
or will be making speeches and campaigning for certain presidential candidates are interested in 
assisting ARP, principally in fundraising." The campaigning which these persons do on behalf of 
the other presidential candidates, you say, is at the direction of the candidate or his agents, and 
"these persons ... have or will be receiving reimbursement from the candidate's committee for 
their expenses in connection with their campaigning for the presidential candidate or candidates 
involved." 
 

In view of this factual situation, you pose the following questions for Commission 
determination: 
 

1. Can a person who only makes speeches on behalf of a presidential candidate but who 
does not have the authority either express or implied to make or direct an expenditure of the 
funds of any authorized campaign committee (except to incur personal travel expenses) also 
make speeches and raise funds on behalf of ARP without affecting ARP's independent status? 
 

2. Can ARP reimburse the expenses of such an individual for that individual's work on 
behalf of ARP without affecting ARP's independent status? 



 
3. Would the answers to the first two questions be different if the person described 

therein as wishing to assist ARP, in addition to making speeches on behalf of a presidential 
candidate, also consults with the candidate and/or his agents regarding campaign strategy? Is an 
individual an "agent" of a candidate under 11 CFR Part 109 if the individual receives 
reimbursement for his campaign expenses and also consults with the candidate and his agents, 
but does not direct the making of expenditures by others, and is not an officer of the candidate's 
campaign committee? 
 

With regard to your first question, your request states that ARP wishes to have several 
persons who are now or who will be making speeches and engaging in campaign activity on 
behalf of certain presidential candidates, assist ARP in its own fundraising program, and further, 
that these persons have already received reimbursement or will receive reimbursement from the 
campaign committee of the presidential candidate on whose behalf they are acting. The 
Commission concludes that based on these facts, ARP would be precluded from making 
independent expenditures in support of, or in opposition to the opponents of, the presidential 
candidate from whom these persons had received reimbursement. 
 

This conclusion follows the Commission's response to a similar factual situation 
presented in Advisory Opinion 1979-80, a copy of which is enclosed. In Situation #2 of that 
request, the National Conservative Political Action Committee ("NCPAC"), a political 
committee making independent expenditures in opposition to a Democratic candidate for U.S. 
Senate proposed to engage an employee of a potential Republican candidate, who would be an 
election opponent of the Democratic candidate, as its political consultant. The issue presented 
was whether, assuming the employer actually became a candidate for the Republican 
nomination, the employee of that candidate would be precluded either from working for his 
employer/candidate or for NCPAC. 
 

The Commission concluded, based on its regulations, that if the employer did become a 
candidate and did, in fact, engage his employee "in some capacity as an agent, a political 
consultant, advisor, or campaign worker, the presumption of the Commission regulations would 
preclude NCPAC from making independent expenditures in opposition to that candidate's 
opponent" if NCPAC engaged the candidate's employee as a political consultant. (See 11 CFR 
109.1(b)(4) and particularly, 11 CFR 109.1(b)(4)(i)(A)). 
 

Commission regulations define the term "independent expenditure" to mean "an 
expenditure by a person for a communication expressly advocating the election or defeat of a 
clearly identified candidate which is not made with the cooperation or with the prior consent of, 
or in consultation with or at the request or suggestion of, a candidate or any agent or authorized 
committee of such candidate." (Emphasis added.) See 11 CFR 109.1(a). The regulations further 
provide that the phrase "made with the cooperation or with the prior consent of, or in 
consultation with, or at the request or suggestion of, a candidate or any agent or authorized 
committee of the candidate" means in part, 
 

(i) Any arrangement, coordination, or direction by the candidate or  
his or her agent prior to the publication, distribution, display, or broadcast  
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of the communication. An expenditure will be presumed to be so made when it 
is_ 

 
(A) Based on information about the candidate's plans, projects, or needs 
Provided to the expending person by the candidate, or by the candidate's agents, 
with a view toward having an expenditure made; 

 
(B) Made by or through any person who is, or has been, authorized to raise or  
expend funds, who is, or has been, an officer of an authorized committee, or who 
is or has been, receiving any form of compensation or reimbursement from the  
candidate, the candidate's committee or agent; 11 CFR 109.1(b)(4)(i). 

 
Thus, in the situation presented by this request, the Commission concludes that if ARP 

allows persons having received reimbursement from the campaign committees of presidential 
candidates to assist in ARP's fundraising efforts, ARP would be precluded from making future 
independent expenditures in support of, or in opposition to the opponents of, those presidential 
candidates. See 11 CFR 109.1(b)(4)(i). 
 

Your second question is whether reimbursement by ARP for the expenses of individuals, 
who are described in the first question, would affect ARP's "independent status". This question 
assumes that individuals who have previously received, or will receive, reimbursement from the 
campaign committees of presidential candidates, could work on behalf of ARP without adversely 
affecting ARP's ability to make independent expenditures with respect to those candidates. To 
the contrary, as discussed in the answer to your first question, once these persons are reimbursed 
for expenses by the presidential campaign, regardless of whether ARP reimburses such persons 
for their expenses in assisting ARP, their described speeches and fundraising for ARP precludes 
ARP from making independent expenditures in support of, or in opposition to the opponents of, 
those presidential candidates. 
 

With regard to your third question, the Commission concludes that the fact that a person 
who, in addition to making speeches on behalf of a presidential candidate, also consults with that 
candidate regarding campaign strategy would not alter the Commission's responses to the first 
and second questions presented by your request. (See discussion in response to question one; see 
also 11 CFR 109.1(b)(4)(i)(A) and (B)). 
 

With respect to the other portion of your third question regarding the status of a person 
who makes speeches on behalf of a presidential candidate as an "agent" of that candidate as 
defined at 11 CFR 109.1(b)(5), the Commission concludes that it is not necessary to reach this 
issue. Since the Commission has concluded in response to your first question that if ARP allows 
a person, who has made speeches on behalf of and who has received reimbursement from a 
presidential candidate, to assist in ARP's fundraising activity, ARP would be precluded from 
making independent expenditures, a discussion of whether such person is an "agent" of that 
presidential candidate is immaterial. See generally Advisory Opinion 1979-80. 
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This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
       Sincerely yours, 
 
       (signed) 
   
       John W. McGarry 
       Vice Chairman for the 
       Federal Election Commission 
 
 
Enclosure (AO 1979-80) 
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