
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
October 12, 1976 

 
Re:  AOR 1976-83 
 
Dennis H. McKee, Esquire 
Procopio, Cory, Hargreaves & Savitch 
Nineteenth Floor 
Southern California First National 
    Bank Building  
530 B Street 
San Diego, California   92101  
 
Dear Mr. McKee:  
 

This responds to your letter of August 13, 1976, which contained two questions 
submitted on behalf of the San Diego County Republican Central Committee and 
regarding application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the 
Act"), to the facts described therein. 
 

Your first inquiry is whether corporate funds contributed to the County Central 
Committee need to be placed in a separate bank account or whether it is sufficient to 
merely account for them separately.  
 

The Commission has approved proposed regulations which address this point. 
Specifically, §102.6 states that: 
 

(a)(1) Each State committee, and each subordinate committee 
of the State committee (see §100.19), which intends to solicit, receive, 
or make contributions or expenditures, in excess of $1,000, to, for, or 
on behalf of, any candidate for Federal office, or 

(2) Any political committee which has solicited or received 
contributions for or on behalf of, or made expenditures or transfers to 
or on behalf of, any candidate for Federal office, shall either-- 

(i) Establish a separate Federal campaign committee which 
shall register as a political committee.  The Federal campaign committee 
shall establish a segregated Federal account in either a national or State 
bank; or  
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(ii) Establish a single committee with a single account to make 
contributions to Federal and non-Federal candidates, but only if all  
contributions received are permissible under the Act, and all contributors 
are informed that all  contributions are subject to the limitations of 
§§110.1, 110.2, and 110.5. 

(b) The accounts and committees in (a)(2)(i) and (ii) 
above--(1) may not receive contributions other than contributions 
designated for the Federal committee or account, contributions  
received as a result of a solicitation which expressly states that the 
contribution will be used for Federal elections, or contributions from 
contributors who are informed that all contributions are subject to 
the limitations of §§110.1, 110.2, and 110.5; or (2) may not receive  
transfers from an account or committee established by a State committee,  
subordinate committee of a State committee, or  another political committee, 
except from a  committee or account set out in (i) and (ii).  

(c)The Federal campaign committee or account may make 
transfers for any lawful purpose.  The committee shall file a Statement 
of Organization and shall file reports and statements pursuant to Part 104. 
 
Under the foregoing section no corporate funds could be accepted by a committee 

formed pursuant to either (a)(2)(i) or (ii).  Any corporate funds accepted legally under 
State law would have to be placed in a separate bank account maintained by a non-
Federal committee not receiving or making contributions, or making expenditures as 
defined in the Act.  See 2 U.S.C. §§431, 441b.  
 

Your second inquiry is whether legally accepted corporate funds might be used to 
support a "get-out-the vote" effort by the Central Committee which effort promotes the 
entire slate, including Federal candidates.  
 

In response to Advisory Opinion 1976-72, the Commission concluded that costs 
for registration or get-out-the-vote drives of party committees may not be paid from 
corporate or labor organization general treasury funds, although they could of course be 
paid from contributions by a separate segregated fund of a corporation or labor 
organization.  2 U.S.C. §441b.  A copy of the cited response to AOR 1976-72 should be 
regarded as overruling, in part, Advisory Opinion 1975-21, which was issued to the same 
committee you represent.  
 

This response relates to your opinion request but may be regarded as 
informational only and not as an advisory opinion since it is based in part on proposed 
regulations of the Commission.  These proposed regulations were formally adopted 
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by the Commission and serve as interpretative rules of the Commission as to the meaning 
of the pertinent statutory language.  The proposed rules were transmitted to the Congress 
on August 3, 1976.  See 2 U.S.C. §438(c).  For your information I enclose a copy of a 
recent Commission policy statement regarding those rules. 
 

Sincerely yours, 
 
 
 

(signed) 
Vernon W. Thomson  
Chairman for the 
  Federal Election Commission 

 
 
Enclosures [8/25/76 FR reprint, Re AOR 1976-72, & 10/5/76 policy statement] 


