
3 AUG 1976 
 
 
 
Re:  AOR 1976-10 
 
Honorable Gene Snyder 
House of Representatives 
Washington, D.C.  20515 
 
Dear Mr. Snyder: 
 

This is in response to your letter of April 1, 1976, requesting an opinion regarding 
the effect of a recently enacted Kentucky statute on the Federal Election Campaign Act  
of 1971, as amended (the "Act"). 
 

Your principal concern was the language of the State statute which provides that a 
candidate's unexpended campaign funds must be returned to the contributors or to the 
candidate's party.  You inquired as to the application of the State statute in view of  
2 U.S.C. §439a which governs the use of a Federal candidate's excess campaign funds 
and amounts given to a Federal officeholder and 2 U.S.C. §453 which provides that the 
Act supersedes and preempts "any provision of State law with respect to election to 
Federal office." 
 

The General Counsel of the Commission addressed the matter of Federal 
preemption of State election law in an opinion of counsel, OC 1975-14, 41 Fed. Reg. 
3990 (January 27, 1976), a copy of which is enclosed.  The Commission concurs with 
that opinion of counsel and refers you to its language. 
 

The Kentucky statute requires that any unexpended campaign funds "be returned 
pro rata to all contributors or be transferred to the executive committee of the political 
party of which the candidate is a member."  Section 439a of Title 2, United States Code, 
however, expressly provides that Federal candidates may use excess contributions for 
such persons as supporting their activities as Federal officeholders (if applicable), 
contributing to charity, or "any other law purpose."  The legislative history of §439a cites 
several examples of "lawful" uses.  See 120 Cong. Rec. H10335 (daily ed., Oct. 10, 
1974).  In proposed regulations recently approved by the Commission to implement this 
section, other examples of lawful uses are contributions to a political party or to another 
candidate (see §113.2 of the office account regulation, copy enclosed).       
 

By prohibiting the use of excess campaign funds for support of Federal 
officeholder activities, for contributions to charities or other candidates, and for other 
purposes specified in the Commission's proposed regulations, the Kentucky statute 
directly conflicts with the Federal provision.  Because of that conflict and because of the  
express intention of Congress to occupy the field with respect to Federal elections, the 
Commission holds that the subject Kentucky statute is superseded and does not apply to 



excess campaign funds accumulated by Federal candidates or their authorized committees 
to the extent that a Federal officeholder uses those funds for a purpose specifically 
permitted by §439a and proposed regulations of the Commission.  The State statute 
would, however, apply to the extent that excess funds are proposed to be expended for 
any purpose other than those specifically enumerated in §439a and the Commission's 
proposed regulations.  We note that the proposed regulations of the Commission must be 
submitted to the Congress and may be prescribed in final form only if neither the House 
nor the Senate disapproves within 30 legislative days from the date they receive the 
proposed regulations.  2 U.S.C. §438(c).  
 

This response relates to your opinion request but may be regarded as 
informational only and not as an advisory opinion since it is based in part on proposed 
regulations of the Commission which must be submitted to Congress.  It is the 
Commission's view that no enforcement or compliance action should be initiated in this 
matter if your actions conform to the conclusions and views stated in this letter. 
 

Sincerely yours,  
 
 
 

(signed)  
Vernon W. Thomson 
Chairman for the  
Federal Election Commission 

 
 
Enclosures 


