
ADVISORY OPINION 1975-89 
 

Treatment of Honorariums Earned Though 
Not Yet Received 

 
This advisory opinion is rendered under 2 U.S.C. §437f in response to a request 

for an advisory opinion which was submitted by Congressman Mike McCormack, which 
was published as AOR 1975-89 in the November 4, 1975, Federal Register (40 FR 
51356).  Interested parties were given an opportunity to submit written comments relating 
to the request.  No comments were received. 

 
The request generally asks whether under 18 U.S.C. §616, an honorarium is 

accepted by a Federal officer or employee on the date the honorarium is earned or on the 
date the honorarium is received.  This request for clarification was made in particular 
with reference to the portion of 18 U.S.C. §616 which provides:   
 

"Whoever, while an elected or appointed officer or employee of 
any branch of the Federal Government--*** 
 

(2) accepts honorariums *** aggregating more than 
$15,000 in any calendar year;       
 

shall be fined not less than $1,000 nor more than $5,000."   
 

This provision clearly limits the aggregate of honoraria which may be accepted in 
any calendar year for an appearance, speech, or article.  The question then arises as to 
when an honorarium is considered accepted for purposes of the calendar year limitations 
provided in 18 U.S.C. §616.  It is the opinion of the Commission that, regardless of when 
the honorarium is actually received by the Federal officer or employee, it shall be treated 
as accepted for purposes of the $15,000 aggregate limitations, in the calendar year when 
the officer or employee has completed the appearance, speech, or article for which the 
obligation or promise (whether or not legally enforceable) to pay an honorarium arose. 
 

This conclusion is based upon use of the statutory term "accepts," rather than 
receives, which former term contemplates an accrual approach to honorariums.  Under 
the accrual concept, as it has developed under the Federal tax laws, the year when an 
honorarium is regarded as accepted is the year when it is realized, even if it is not then 
actually received.  Thus it is the right to receive and not the actual receipt that determines 
when the honorarium is accepted.  When the right to receive an honorarium becomes 
fixed, the honorarium is accepted.  Accordingly, an honorarium is to be considered 
as accepted in one calendar year when there is justification for a reasonable expectation 
that the honorarium will be paid in due course, even if in a subsequent year. 
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This rule for determining when an honorarium is accepted clearly accords with 
the Commission's conclusion in AO 1975-93.1  In AO 1975-93, the Commission held 
that an honorarium of $2,000 which was promised for a speech made in 1974, could be      
received in 1975 without violating the limitations of 18 U.S.C. §616 since "had she [the 
Federal officer] been paid in 1974, it would not have come within the restrictions of 
§616."2 
 

This advisory opinion is issued only on an interim basis, pending the 
promulgation by the Commission of rules and regulations, or policy statements, of 
general applicability.      
 
 
 
 
Date January 5, 1976   ____(signed)______________ 
      Neil Staebler 
      Vice Chairman for the 
      Federal Election Commission 

                                                 
1 40 FR 58394, December 16, 1975. 
2 Supra.  Consideration should also be given to AO 1975-8, 40 FR 37646 (August 21, 1975) in which the 
Commission discussed "what action by a Member of Congress constitutes acceptance of an honorarium." 


