February 25, 2008

VIA HAND DELIVERY

Chairman David Mason
Federal Election Commission
999 E Street, NW
Washington, DC 20463

RE: John McCain 2008, Inc.

Chairman Mason:

This responds to your February 19, 2008 letter concerning Senator John McCain’s
February 6, 2008 withdrawal from the federal primary-election matching funds program
established by the Presidential Primary Matching Payment Account Act (“the Program”).

The Federal Election Commission recognized in Advisory Opinion 2003-35 (Gephardt
for President) that the Supreme Court’s Buckley opinion found the Program to be constitutional
because the Program is voluntary. As a result, candidates have a constitutional right to withdraw
from the Program. The Commission in Gephardt expressed its view that this constitutional right
to withdraw was conditioned on the candidate not receiving Program funds from the U.S.
Treasury and not pledging Program certifications received from the FEC as security for private
financing. The campaign has received no funds from the U.S. Treasury, and has notified the
Treasury that it will not accept any such funds. Consistent with the reports to the FEC noted in
your letter, the campaign did not use its federal matching fund certifications as security for the
campaign’s bank loan, as discussed further below.

Two previous presidential candidates were certified by the FEC as qualified to participate
in the Program and withdrew prior to receiving federal funds. Democratic National Committee
Chair Howard Dean (a presidential candidate during the 2003-2004 election cycle) qualified for
the Program in June of 2003, but withdrew on November 12, 2003. Similarly, Republican
candidate Elizabeth Dole withdrew from the Program on December 17, 1999 after qualifying
earlier that year.

In your letter, you stated your belief that “Just as 2 USC Section 437¢(c) required an
affirmative vote of four Commissioners to make these certifications, it requires an affirmative
vote of four Commissioners to withdraw them.” We respectfully disagree with this conclusion
for the following reasons: First, 2 USC 437¢(c) contains no such requirement as a condition for
withdrawal. This was recognized by an FEC spokesperson who accurately told the Associated
Press that although "[t]he statute says a vote of four commissioners is required to certify
someone as eligible, . . . [tThere is nothing in the statute that talks about withdrawing from the
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program." Second, the FEC’s regulations are similarly silent on the subject. Third, your letter
cites Advisory Opinion 2003-35, issued to former Congressman Gephardt, which outlined
procedures the Commission chose to follow in that instance. The procedure included an
affirmative vote by the Commission accepting Congressman Gephardt’s withdrawal from the
Program (a similar procedure was followed in the Dole and Dean withdrawals). However, this
Advisory Opinion does not establish a legal requirement that the Commission must approve all
withdrawals from the Program. As you are aware, the statute prohibits the Commission from
establishing regulatory requirements through an Advisory Opinion. 2 USC 4371(b). The
Commission has not taken the numerous additional steps through a formal rulemaking procedure
with notice and comment that would be necessary to incorporate the Gephardt Advisory Opinion
procedures into its regulations and make them binding on the Commission and on candidates
participating in the Program.

This is particularly important in light of the extraordinary circumstances in which we and
the Commission find ourselves at this time. Senator McCain submitted his withdrawal letter on
February 6™ of this year, and as your February 19'" letter notes, the FEC does not currently have
the minimum number of Commissioners necessary to constitute a quorum and conduct business.
We believe this necessarily means that the Commission cannot determine at this time whether a
vote is required to recognize and accept Senator McCain’s withdrawal (as you conclude) or
whether his withdrawal occurred automatically upon his February 6" notification (as we believe
is the case). Accordingly, we understand the current status to be that once a quorum exists, the
Senator’s withdrawal letter will be presented to the Commission for its decision on whether any
further action is required. Even if the Commission concludes that a vote is necessary, we are
confident that the Commission will find that its role is “ministerial” in function, and that the
Program’s voluntary nature requires it to recognize that Senator McCain’s withdrawal from the
Program was effective as of February 6", '

- The legal effect of Senator McCain’s withdrawal—whether it is found to occur
automatically via his letter of February 6" or is later ratified by vote of the new
Commissioners—will be the same: Senator McCain will not be subject to the Program’s
spending limitations after February 6, 2008. We understand that you believe this is a matter that
can only be decided by the full Commission when a quorum is present, and we are confident that
the full Commission will concur with us it considers the question. Both as a candidate and as a
Member of Congress, Senator McCain is hopeful that the Senate will move expeditiously to
confirm new Commissioners so that the FEC may conduct all of its important business, including
a review of these issues.

Your letter also requests that we provide additional information to the FEC concerning
the rationale for concluding that the campaign’s bank line of credit was not secured with federal
matching fund certifications. John McCain 2008 has already placed the loan documents on the
public record at the FEC, as required by law. Today, the bank, through its attorneys,
unequivocally stated that the matching fund certifications held by the campaign were never
collateral for the line of credit. I am attaching a copy of the letter I received. It concludes:

Accordingly, the bank does not now have, nor did it ever receive from the Commiittee, a
security interest in any certification for matching funds. Any finding or determination to



the contrary would be wholly inconsistent with the language of the loan documents, the
intent and understanding of the parties and basic principles of banking, security and
uniform commercial code law.

News services report today that the Democratic National Committee (“DNC”) has filed a
complaint with the Commission concerning this loan, citing these very documents. Accordingly,
we expect to respond as provided in 2 USC 437g to the DNC’s complaint with whatever
additional information may be necessary to explain any further grounds for the conclusion that
no Program certifications received by Senator McCain and John McCain 2008 constituted

security for private financing.

I trust this information, and any that we may provide in response to the DNC complaint,
will answer any questions which you, or the Commission when a quorum exists, may have
concerning these issues.

Sincerely Yours,

A Tl

Trevor Potter
Counsel
John McCain 2008

cc: The Honorable Judith Tillman, Commissioner, Dept. of the Treasury Financial Management Service

Encl: Letter from Counsel for Fidelity & Trust Bank, dated February 25, 2008
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February 25, 2008

Mr. Trevor Potter ‘
John McCain 2008, Inc.
PO Box 16118
Arlington, VA 22215

Re:  Fidelity & Trust Bank Loan

Dear Trevor,

We understand that a number of questions have been raised regarding the loan made by Fidelity
& Trust Bank to John McCain 2008, Inc. (the “Committee™). In that regard, we offer the
following perspective at the bank’s request:

As outside counsel for the bank, we worked closely with the bank and the Committee since the
inception of the lending relationship. At the outset, and with guidance provided by FEC
Advisory Opinion 2003-35, we were mindful of two potentially competing concerns: (i) the bank
having adequate assurance of loan repayment, and (ii) the Committee retaining flexibility to
withdraw from the matching funds program (which we understand might not be possible if
certifications for matching funds were pledged as collateral).

After the bank determined that adequate assurances of loan repayment existed without obtaining
a pledge of any certification for matching funds, the loan terms were carefully drafted to exclude
from the bank’s collateral any matching funds certification (so as to assure that the Committee
retained the flexibility to withdraw from the program in accordance with the principles of
Advisory Opinion 2003-35). The fact that there was no pledge of any certification for matching
funds is further evidenced by the fact that covenants were included within the loan documents
that expressly required the Committee to pledge, in the future, and if (and only if) certain
specified events occurred after the Committee were to withdraw from the program (such as the
Committee’s re-entry into the program), future certifications of matching funds as collateral for
the loan. It is our understanding that, to date, none of those events have occurred. Accordmgly,
the bank does not now have, nor did it ever receive from the Committee, a security interest in
any certification for matching funds. Any finding or determination to the contrary would be
wholly inconsistent with the language of the loan documents, the intent and understanding of the
parties and basic principles of banking, security and uniform commercial code law.

Sincerely

Mt P W/
Matthew S. Bergman, Partner Scott E. Thomas, Of Counsel
(202) 420-4722 (202) 420-2601
bergmanm(@dicksteinshapiro.com thomass@dicksteinshapiro.com
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