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Dear Counsel: 

We are responding to your advisory opinion request on behalf of Senator Catherine 
Cortez Masto (“Requestor”) concerning the application of the Federal Election Campaign Act, 
52 U.S.C. §§ 30101–45 (the “Act”), and Commission regulations to the Requestor’s proposal to 
establish a nonfederal committee to be active exclusively in connection with nonfederal elections 
and that will not share a contribution limit with Requestor’s existing federal leadership PAC.  
The Commission concludes that Requestor may establish the nonfederal committee as proposed 
and that it would not share a contribution limit with her federal leadership PAC. 
 
Background 
   

The facts presented in this advisory opinion are based on your letter received October 31, 
2023, and reports filed with the Commission. 
 

Requestor is the senior United States Senator from Nevada.1  She maintains a federal 
leadership PAC, All For Our Country Leadership PAC, that accepts contributions and makes 
expenditures in support of candidates for federal office.2   
 

 
1   Advisory Opinion Request (“AOR”) at AOR001.   

2   Id.  In addition to her leadership PAC, Requestor also maintains or controls two affiliated Joint Fundraising 
Committees, Chief Among Us and Cortez Masto Victory Fund.  See Statement of Organization (Form 1) 5–6, 
All For Our Country Leadership PAC (Nov. 1, 2023). 
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 Requestor proposes to establish a nonfederal committee in Nevada that will engage 
exclusively in activity in connection with state and local elections.3  The proposed nonfederal 
committee will provide funds to candidates for state and local office and spend funds supporting 
or opposing state and local ballot measures.4  The proposed nonfederal committee will not raise 
or spend funds for the purpose of influencing any election for federal office, nor will it engage in 
any other activity that would “require[] it to register as a political committee under the Act.”5  
Requestor states that her proposed nonfederal committee will not raise or spend funds in excess 
of applicable federal contribution limits or from federally prohibited sources.6 
 
Question Presented 
 

May Requestor establish a nonfederal committee, which will exclusively raise and spend 
funds in connection with nonfederal elections, that does not share a contribution limit with 
Requestor’s federal leadership PAC? 
 
Legal Analysis  
 
 Yes, Requestor may establish a nonfederal committee, which will exclusively raise and 
spend funds in connection with nonfederal elections, and such funds would not be aggregated 
with contributions made by the same source to Requestor’s federal leadership PAC under a 
shared contribution limit.  Under the Act and Commission regulations, Requestor may solicit, 
receive, direct, transfer, or spend funds through her proposed nonfederal committee up to the 
Act’s contribution limits and consistent with the Act’s source prohibitions without taking into 
account contributions made by the same source to Requestor’s federal leadership PAC. 
 

Under the Act, federal candidates; officeholders; and the entities they establish, finance, 
maintain, or control may solicit, receive, direct, transfer, or spend funds in connection with a 
federal election only if those funds are “subject to the [Act’s] limitations, prohibitions, and 
reporting requirements[.]”7  For “any election other than an election for Federal office[,]” federal 
candidates; officeholders; and the entities they establish, finance, maintain, or control may 
solicit, receive, direct, transfer, or spend only funds that are subject to federal amount limitations 
and source prohibitions.8   

 
3   AOR001.  Requestor represents that the proposed nonfederal committee will operate consistent with 

Nevada state law governing state political committees. 

4   Id. 

5   Id. 

6   Id.  See generally Nevada Revised Statutes Chapter 294A (allowing contributions in amounts and from 
sources prohibited by the Act). 

7   52 U.S.C. § 30125(e)(1)(A). 

8   52 U.S.C. § 30125(e)(1)(B)(i) (requiring funds to be raised “not in excess of the amounts permitted” by the 
Act), (ii) (requiring that funds “not [come] from sources prohibited by this Act[.]”). 
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To fall within the Act’s definition of “contribution,” funds must be given “for the purpose 
of influencing any election for Federal office[.]”9 
 
 For the purposes of the Act’s contribution limitations, all contributions made or received 
by more than one affiliated committee, regardless of whether they are political committees under 
11 C.F.R. § 100.5, are treated as if they were made to a single committee.10  Affiliated 
committees include committees established, financed, maintained, or controlled by the same 
person or group of persons.11  Thus, affiliated committees share a common contribution limit, 
and contributions made to multiple such committees by the same contributor are aggregated for 
purposes of disclosures and amount limitations.  
 

Requestor proposes to establish a committee that will engage only in activity that is not 
for the purpose of influencing any election for federal office and for which she will raise and 
spend solely funds that comply with the Act’s amount limitations and source prohibitions.  This 
proposal accords with the plain language of the Act.  Because Requestor is a federal officeholder 
who will establish the proposed nonfederal committee, she must solicit, receive, direct, transfer, 
or spend funds only from those sources not prohibited by the Act and in amounts not exceeding 
the limits the Act sets forth.12   
 

Further, the committees would be treated as affiliated for the purposes of the Act’s 
contribution limitations because Requestor will have established them both.13  However, because 
Requestor’s proposed nonfederal committee will not raise funds for the purpose of influencing 
any election for federal office, whatever funds Requestor does raise for her proposed nonfederal 
committee would not be considered “contributions” under the Act and would not have to be 
aggregated with contributions made to Requestor’s federal leadership PAC from the same 
source.  The Commission’s regulation setting forth an aggregate limit for affiliated committees 
applies only to “contributions made or received by more than one affiliated committee” — not to 
all funds affiliated committees receive.14  Therefore, while section 30125(e)(1)(B) limits 
Requestor to raising funds in amounts not exceeding those set by the Act, which is $5,000 for the 
proposed nonfederal committee, those funds would not be counted against the $5,000 in 
contributions Requestor’s federal leadership PAC may raise from the same source.  
 

This conclusion accords with the Commission’s past advisory opinions.  In Advisory 
Opinion 2005-02 (Corzine II), the Commission concluded that a federal officeholder soliciting 
funds for a federally registered party committee’s nonfederal account “does not need to consider 

 
9   52 U.S.C. § 30101(8)(A)(i); 11 C.F.R. § 100.52(a). 

10   11 C.F.R. § 110.3(a).  See also Affiliated Committees, Transfers, Prohibited Contributions, Annual 
Contribution Limitations and Earmarked Contributions, 54 FED. REG. 34,098 (Aug. 17, 1989).   

11   11 C.F.R. § 110.3(a)(1)(ii). 

12   See 52 U.S.C. § 30125(e)(1)(B). 

13   See 11 C.F.R. § 110.3(a)(1)(ii). 

14   11 C.F.R. § 110.3(a)(1) (emphasis added). 
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a prospective donor’s previous contributions to a Federally registered party committee’s Federal 
account, or any amounts [the officeholder] may have previously solicited from the donor for that 
account, in determining the amount he may now solicit from that donor for the party committee’s 
non-Federal account.”15 

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act and 
Commission regulations to the specific transactions or activities set forth in the instant advisory 
opinion request.16  The Commission emphasizes that, if there is a change in any of the facts or 
assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a conclusion presented in 
this advisory opinion, then the requestor may not rely on that conclusion as support for its 
proposed transactions or activity.  Any person involved in any specific transaction or activity 
which is indistinguishable in all its material aspects from the transaction or activity with respect 
to which this advisory opinion is rendered may rely on this advisory opinion.17  Please note that 
the analysis or conclusions in this advisory opinion may be affected by subsequent developments 
in the law including, but not limited to, statutes, regulations, advisory opinions, and case law.  
Any advisory opinions cited herein are available on the Commission’s website. 

On behalf of the Commission, 

Sean J. Cooksey, 
Chairman 

15 AO 2005-02 (Corzine II) at 6. 

16 See 52 U.S.C. § 30108. 

17 See id. § 30108(c)(1)(B). 




